وکیل دعاوی بانکی
وکیل بانکی متخصص کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
- وکیل دعاوی بانکی کیست؟
- نقش وکیل دعاوی بانکی چیست؟
- وظایف وکیل متخصص امور بانکی چیست؟
- انواع دعاوی بانکی چیست؟
- انواع قراردادهای بانکی
- چگونه از وکیل دادگستری در امور بانکی مشاوره بگیریم؟
وکیل دعاوی بانکی کیست؟
در جوامع کنونی کمتر کسی یافت میشود که با بانک و خدمات بانکی سروکار نداشته باشد. از سوی دیگر افراد بسیاری در انجام عملیات بانکی، دریافت گرفتن تسهیلات مالی از بانک و نحوه باز پرداخت آن دچار مسائل و مشکلات زیادی میشوند. در عین حال پروندههای دعاوی بانکی نیز پیچیدگیهای خاص خود را دارد و بسیاری از مردم اطلاع چندانی از حقوق خود در رابطه با بانک و دعاوی بانکی ندارند. با عنایت به گستردگی موضوعات حقوق مالی، تفسیر مواد قانونی و عدم قابلیت فهم آنها برای عموم افراد، و از طرف دیگر به دلیل یکطرفه بودن تنظیم قراردادهای بانکی، ضرورت مشاوره با وکیل دعاوی بانکی بیش از پیش احساس میشود. در این گفتار ابتدا شما را با وکیل امور بانکی آشنا خواهم کرد، سپس شرح وظایف وکیل بانکی و در آخر انواع دعاوی بانکی را توضیح خواهم داد.
نقش وکیل دعاوی بانکی چیست؟
وکیل دعاوی بانکی شخصی است که بر امور و دعاوی حقوقی مرتبط با رابطه بانک و اشخاص حقیقی یا حقوقی اشراف کامل داشته و بتواند از حقوق موکلین خود در مراجع قضایی به بهترین نحو دفاع کند. موضوعات دعاوی حقوقی که ممکن است بین بانک و اشخاص حقیقی یا حقوقی به وجود آید شامل دعاوی وصول مطالبات بانکی یا طرح دعوی ایفای به موقع تعهدات علیه این اشخاص است. در برخی موارد، بانک یک طرف دعوی اشخاص حقیقی یا حقوقی است و در این شرایط، وکیل متخصص امور بانکی از طرف بانک مربوطه باید در محاکم قضایی حضور یافته و پاسخگوی دادگاه باشد.
دعاوی نظیر مطالبه تسهیلات، ایفای تعهدات، و فک رهن ملک اشخاص که علیه بانک طرح میشوند. به عبارت دیگر، وکیل دادگستری در امور بانکی هم از جانب بانک و هم از جانب اشخاص حقیقی و حقوقی برای دفاع از حقوق موکلین در دادگاه منصوب میشود.
از مهمترین ویژگی های وکیل بانکی این است که باید اطلاعات جامعی درباره قوانین و آیین نامه های بانکی و همچنین سیاست گذاری نظارتی بانک مرکزی داشته باشد.
وظایف وکیل بانکی چیست؟
وظیفه اصلی وکیل دعاوی بانکی آن است که در خلال طرح دعاوی بانکی قضایی علیه اشخاص، در محاکم حقوقی و یا در مراجع انتظامی حضور یافته واز حقوق موکلین خود دفاع نماید. وکیل متخصص دعاوی بانکی باید در انواع دعاوی که اشخاص حقیقی یا حقوقی علیه بانک مطرح میکنند نیز در محاکم قضایی و دادسرا حضور یافته و براساس قوانین مربوطه، از حقوق موکلین خود دفاع کند. به عبارت دیگر، وکیل بانکی میتواند در دعاوی بانکی از سوی هر یک از طرفین منصوب شود.
وظیفه دیگر وکیل حقوقی کمک به جمع آوری اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مرتبط با مناقصه و مزایده و تحلیل این اطلاعات با هدف دفاع از سازمان یا موکل در محاکم قضایی است. شایان ذکر است که وکیل امور بانکی که از سوی بانک در محاکم قضایی (غیر قضایی) اقامه دعوی کرده و یا طرف دعاوی اشخاص علیه بانک میگردد، طبق قانون ضرورتاً باید پروانه وکالت داشته باشد یعنی اصطلاحاً وکیل دادگستری باشد.
انواع دعاوی بانکی چیست؟
انواع دعاوی بانکی مطروحه در محاکم قضایی را میتوان به طور خلاصه به شرح زیر طبقهبندی کرد:
- مطالبه وجوه نقد، به علت صدور چک و سفته و برات از سوی بانک برعلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی.
- الزام انجام تعهدات از سوی بانک برعلیه اشخاص. نظیر ترهین وثایق ملکی برای وصول مطالبات
- الزام به تنظیم سند رسمی ملک مورد وثیقه به نام بانک.
- دعوی ورود ثالث، جلب ثالث و یا دعوی تقابل
- دعاوی مرتبط با انواع ضمانت نامه یا اعتبارات اسنادی
- دعاوی اختلاف محاسبه سود و جریمه و وجه التزام
- دعاوی قراردادهای مشارکتی نظیر ابطال قرارداد مشارکت مدنی و یا مضاربه
- دعاوی ابطال اجراییه بانکی
- دعاوی مربوط به اختلاف با موسسات اعتباری
- دعاوی مربوط به دیگر قراردادهای بانکی نظیر فروش اقساطی
- دعاوی ابطال ضمانت نامه بانکی
- دعاوی قراردادهای تمدیدی و یا تبدیل قراردادها
- دعاوی مربوط به موسسات فاقد مجوز از سوی بانک مرکزی
بیشتر بخوانید : چگونه وکیل املاک خوب را پیدا کنیم؟
انواع قراردادهای بانکی
روابط میان بانک و اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق قرادادهای دوجانبه تنظیم میشود بنابراین اشراف بر مفاد و مقتضیات این قراردادها از جمله ویژگیهایی است که یک وکیل بانکی متبحر باید داشته باشد. در این بخش به برخی از این نوع قرادادها اشاره میکنیم. بدیهی است اشراف بر مفاد و شروط لازم هر یک از این دسته قراردادها مستلزم صرف وقت و تجربه برخورد با پروندههای مشابه در محاکم است که تنها از عهده وکلای بانکی با سابقه که دانش لازم را در این زمینه دارند ساخته است. برخی از این قراردادها عبارتند از:
- قرارداد مشارکت ساخت
- قرارداد استخدام کارمندان رسمی یا قراردادی
- قرارداد بانکی در قالب عقود جعاله و مضاربه
- قرارداد اجاره به شرط تملیک در بخش صنعت و معدن و کشاورزی و ساختمان بانک
- قرارداد وام قرض الحسنه نظیر ازدواج، هزینه درمان، هزینه تحصیل و تعمیر و خرید مسکن
- قرارداد رهن بانکی، وثیقه اموال در ازای دریافت وام بانکی
- قرارداد خرید تجهیزات
- قرارداد سلف
لزوم مشاوره با وکیل امور بانکی قبل و بعد از قراردادهای بانکی
با عنایت به شرایط اقتصادی کنونی جامعه، استقبال شهروندان از تسهیلات بانکی بیشتر شده است. افراد برای تضمین بازپرداخت این تسهیلات، املاک و دارایی های خود را در گرو بانک میگذارند. بانکها نیز شروط بسیار زیادی را به شکل یک جانبه به مشتریان تحمیل می نمایند و انواع ضمانتهای اجرایی را برای مشتریان خود در نظر میگیرند. بانکها در صورت عدم بازپرداخت تسهیلات یا تاخیر در پرداخت اقساط، جریمه های سنگینی را به مشتری تحمیل خواهند کرد. در این شرایط مشاوره پیش از قرارداد بانکی اهمیت بسزایی برای آن دسته از شهروندان که قصد استفاده از تسهیلات بانکی را دارند مییابد. با مشاوره و بهره گیری از وکیل تسهیلات بانکی پیش از انعقاد قرارداد بانکی، اشخاص با آگاهی از تعهدات بازپرداخت حقوق بانکی، بهتر میتوانند تصمیم بگیرند و دچار ضرر و زیانهای ناخواسته نخواهند شد. هدف اصلی این مشاوره عبارتست از آشنایی با انواع تعهدات و الزامات حقوقی و آشنایی با انواع تسهیلات و وام هایی که بانک در قالب قرارداهای مختلف عرضه می کند.
مشاوره پس از انعقاد قراردادهای بانکی عمدتاً مربوط به پیگیری و طرح دعاوی حل اختلاف است. اما با مشاوره حقوقی مستمر پس از انعقاد قرارداد بانکی نیز می توان از انواع تخفیفات و الزامات حقوقی مربوط به آن مطلع شد که در ادامه روند باز پرداخت تسهیلات، قابل استفاده خواهد بود
مشاوره پس از انعقاد قراردادهای بانکی عمدتاً مربوط به پیگیری و طرح دعاوی حل اختلاف است. اما با مشاوره حقوقی مستمر پس از انعقاد قرارداد بانکی نیز می توان از انواع تخفیفات و الزامات حقوقی مربوط به آن مطلع شد که در ادامه روند باز پرداخت تسهیلات، قابل استفاده خواهد بود.
وکیل دعاوی بانکی و نحوه محاسبه سود بانکی
در موارد متعددی بانکها بر خلاف قوانین و مقررات موجود (از جمله قانون بانکداری بدون ربا) با زیاده خواهی و طرح مطالبه مازاد، حقوق مشتریان را نادیده میگیرند به عنوان مثال ممکن است تسهیلاتی را با سود اسمی 8 درصد به مشتری عرضه کند ولی عملاً به گونه ای محاسبات سود را انجام دهد که سود نهایی به ۳۰ درصد برسد. در این گونه موارد مشتریان باید حقوق خود را از طریق طرح دعوی علیه بانک و دریافت مشاور از وکیل دعاوی بانکی پیگیری نمایند. حتی اگر بانک نسبت به صدور اجراییه ثبتی و یا طرح دعوی در محاکم دادگستری اقدام کرده باشد، در پروندههای کلان رقم محاسبه سود از سوی بانکها ممکن است در مغایرت با قوانین و مصوبات بانک مرکزی باشد. در این صورت پیگیری پرونده نیازمند دخالت وکلای بانکی با تجربه و مسلط به قوانین است تا بتوانند از حقوق موکلان و مشتریان به نحو احسن دفاع نماید. به عنوان مثال، در سالهای اخیر رای دیوان عالی کشور مبنی بر وحدت رویه رسیدگی به دعاوی بانکی صادر مهر ابطال قراردادهای یک طرفه بانک ها علیه مشتریان تلقی شده و به تقویت جایگاه بنگاه های تولیدی و خدماتی منجر شده است.
مشاوره پس از انعقاد قراردادهای بانکی عمدتاً مربوط به پیگیری و طرح دعاوی حل اختلاف است. اما با مشاوره حقوقی مستمر پس از انعقاد قرارداد بانکی نیز می توان از انواع تخفیفات و الزامات حقوقی مربوط به آن مطلع شد که در ادامه روند باز پرداخت تسهیلات، قابل استفاده خواهد بود.
بیشتر بخوانید : مزایای داشتن وکیل امور ثبتی
لزوم مراجعه به وکیل بانکی معتبر و مورد اعتماد
در کل باید گفت که دعاوی بانکی به علت پراکندگی قوانین و آئیننامههای مربوطه و نیز عدم دسترسی به آیین نامه ها و بخشنامه های داخلی بانک ها و بانک مرکزی، غالباً پیچیدگی های خاص خود را دارند که موکلان و اشخاص حقیقی و حقوقی را با سردرگمی مواجه میسازد. از این روی توصیه میکنیم که این نوع دعاوی را از طریق وکیل بانکی متخصص پیگیری کنید. یکی از شروط بدیهی و لازم، اعتبار و اعتمادی است که این وکلا باید داشته باشند. لذا در مرحله اول شروع دعاوی بانکی، پیدا کردن بهترین وکیل بانکی معتبر و موثق است تا با حداکثر توان نسبت به احقاق حقوق موکلین خود اقدام نماید.
چگونه از وکیل دعاوی بانکی مشاوره بگیریم؟
مشاوره اولیه با وکیل متخصص دعاوی بانکی هزینهای دربر ندارد و میتوانید از این فرصت استفاده کرده و وکیل متخصص امور بانکی خود را بر اساس شرایط و تخصص مورد نیاز برای حل و فصل دعوی انتخاب کنید.
وکیل بانک را بسته به پیچیدگی موضوعی که با آن مواجه هستید میتوانید از سه روش به کار گیرید. شما میتوانید به صورت حضوری، تلفنی و یا آنلاین با یک حقوقی مشاوره کنید. بدیهی است در صورتی که نیاز به جمعآوری اطلاعات و حضور در دادگاه جهت استیفای حقوق موکلین باشد، کانالهای ارتباطی شما و وکیل بانکی گسترش مییابد. این امر تا حدود زیادی بستگی به این دارد که طرف طرح دعوی بانکی شخصیتی حقیقی است یا حقوقی. برای دریافت مشاورههای موردی در خصوص دعاوی مرتبط با بانک، با توجه به شرایط کنونی جامعه و گسترش ویروس کرونا و محدودیتهای پروتکلهای بهداشتی، امکان برقرار ارتباط تلفنی با وکلای بانکی نیز امکانپذیر است.
وکیل خوب برای دعاوی بانکی چه ویژگی هایی دارد؟
وکیل دعاوی بانکی شخصی است که بر امور و دعاوی حقوقی مرتبط با رابطه بانک و اشخاص حقیقی یا حقوقی اشراف کامل داشته و بتواند از حقوق موکلین خود در مراجع قضایی به بهترین نحو دفاع کند.
وظایف وکیل بانک چیست؟
وظیفه اصلی وکیل دعاوی بانکی حضور در محاکم حقوقی و یا در مراجع انتظامی برای دفاع از حقوق موکلین است. جمع آوری اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مرتبط با مناقصه و مزایده و تحلیل این اطلاعات با هدف دفاع از سازمان یا موکل است.