وصیت زاید بر ثلث چیست؟

وصیت زاید بر ثلث

دارایی یک فرد شامل تمامی اموال و درآمد حال وی به همراه تمامی طلبکاری و بدهکاری هایی که نسبت به دیگر افراد دارد می‌باشد که به ترتیب دارایی مثبت و دارای منفی خوانده می‌شود. حال این فرد چه پیش از مرگ و چه پس از مرگ نمی‌تواند وصیت اش نسبت به اموالی که صاحب آن است، از ثلث اموال بیشتر شود.

وصیت زاید بر ثلث در حقوق ایران

طبق قوانین حقوقی در ایران، اگر مقدار وصیت وارد شده به وراث از یک سوم بیشتر باشد، آن ها این امکان را دارند که وصیت انجام گرفته را قبول یا رد کرده و از پذیرفتن آن خودداری کنند.

اگر پیش از فوت مرحوم، فرد دیگری که به عنوان موصی له انتخاب شده باشد مسئولیت خود را از دست بدهد و از لیست  وارثان حذف شود، تنفیذ اش باطل خواهد بود. برای مثال فرد موصی دارای یک برادر باشد و پیش از فوت دارای فرزند شود، دیگر حق تنفیذ با برادر وی نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: بهترین وکیل خانواده در تهران کیست؟

آیا می‌توان فردی را از ارث محروم کرد یا تمامی اموال را به یک وارث داد؟

اینکه بعضی از افراد دربارۀ به نام زدن اموالشان در زمانی که در قید حیات اند صحبت هایی بر زبان می ‌آورند نمی‌توان اطمینان داد که بتوان فردی را ارث محروم کرد یا تمامی اموال را به یک نفر داد یا خیر؛ تمامی این ها به لحاظ حقوقی باید بررسی گردد.

مفاهیم مهم در وصیت نامه

لازم است بدانید که در یک وصیت نامه حرفه ای و تنظیم شده توسط وکیل فرد فوت شده، عباراتی وجود دارد که دانستن آنها ضروری است.

حال با توجه به این مفاهیم به ادامۀ توضیحات خواهیم پرداخت.

مفاهیم مهم در وصیت نامه

وصیت زاید بر ثلث به اموال محدود نیست!

در قانون مدنی ذکر شده اگر فرد وصیت کرده، اموری به عهده کسانی بگذارد که پس از مرحوم شدن به انجام برسانند دو حالت ممکن است رخ دهد:

1. وصیت عهدی

در این نوع وصیت، یک سری وظایف و فعالیت ها برای فرزندان یا موصی له قرارداده می‌شود و آن ها را عهده دار می‌کند. مانند اینکه بگویند پس از مرگ فرزندم نزد برادر دوم بزرگ شود. حالت دیگر این است که موصی له مجبور به پرداخت یک سری بدهکاری های فرد موصی شود تا دین فرد فوت شده ادا شود. به تعیین یک فرد برای انجام امور، وصی نیز گفته می‌شود.

2. وصیت تملیکی

در حالت دوم که وصیت زاید بر ثلث جزو وصایای تملیکی قرار می‌گیرد، شخص موصی له به علت وصیتی که فرد موصی کرده است، برخی از ثروت فرد موصی را دریافت می‌کند. موصی له صرفا به فرزندان و فامیل درجه یک محدود نمی‌گردد و هر فرد دیگری که نسبت خاصی هم با موتوفی ندارد می‌تواند باشد. حال این نوع وصیت تملیکی یک سری قوانین نیز دارد و در صورتی این وصیت درست از آب درمی‌آید که در چهارچوب شرایط قانونی و شرعی ایران اسلامی مان باشد.

شرایط اجرای وصیت تملیکی

هرگز این نکته را فراموش نکنید که بدون اجازۀ مالک مال حق هیچگونه وصیت برای اموال دیگران نخواهید داشت.

حتی مالی که هنوز نسبت به وجود آن شک دارید و درون هیچ حسابی انباشته نشده و به صورت نقد هم وجود خارجی ندارد، غیر قابل وصیت کردن است و این نوع وصیت ها باطل به حساب می‌آیند.

در حالت سوم اگر شرایط وصیت به گونه ای باشد که در آن یک یا چند نفر از وراث را از ارث محروم کند، باز هم وضعیت صحیحی برای آن وصیت وجود نخواهد داشت.

وصیت زاید بر ثلث چه زمانی اجرا می‌شود؟

سوال مهمی که بسیاری از افراد ممکن است از آن اطلاع نداشته باشند زمان اجرای وصیت زاید بر ثلث است.

  1. وصیت زاید بر ثلث پس از فوت فرد متوفی انجام می‌گیرد و همین امر تمامی شبهات مبنی بر تغییر میزان مال فرد متوفی پیش از فوت را از بین می‌برد. چراکه ممکن است وصیت پیش از مرگ وی اتفاق افتاده باشد و آن سهم از یک سوم تعیین شده با میزانی که پس از فوت شامل حال موصی له می‌شود، تفاوت داشته باشد.
  2. تعیین میزان ثلث اموال زمانی تعیین می‌شود که تمامی هزینه های کفن و دفن متوفی انجام گرفته شده باشد و پس از آن، اگر از دارایی های فرد چیزی باقی مانده بود، ثلث آن حساب خواهد شد.
  3. درصورتیکه وصیت زاید بر ثلث انجام گرفته باشد و فرد متوفی هنوز هم مقداری بدهکاری به یک سری افراد دیگری داشته باشد، مبلغ ثلث اعلامی تا پایان پرداخت کامل بدهکاری ها اعلام نمی‌گردد.

تنفیذ وصیت مازاد بر ثلث توسط ورشکسته

اگر وراث یا موصی له وصیت زاید بر ثلث را تنفیذ کرده باشند باید دارای سلامت کامل بدنی و عقلی جهت پرداخت قرض و بدهکاری های فرد موصی باشند.

به همین دلیل هم تنفیذ وصیت مازاد بر ثلث توسط ورشکسته غیر قابل انجام گیری است و فرد ورشکسته از تمکین مالی درستی برای پرداخت دیون متوفی برخوردار نمی‌باشد؛ این قانون به موجب ماده 418 قانون تجارت از روی دوش موصی له برداشته می‌شود.

البته برخی از حقوقدان های دیگر نظر متفاوتی نسبت به این موضوع دارند که در صورت بروز هرگونه پرسش و ابهام، می‌توانید با وکیل ارث پایه یک صلح میزان تماس حاصل فرمایید.

5/5 - (1 امتیاز)
5/5 - (1 امتیاز)
فیس بوک
توییتر
لینکدین
واتس آپ

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر