مهریه مال یا پولی است که در زمان عقد مشخص شده و مسئولیت پرداخت آن بر عهده مرد است. مهریه می تواند به صورت مال یا پول و به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه در زمان عقد مشخص شود. مهریه از حقوق قانونی زن در زمان ازدواج است که در لحظه انعقاد خطبه عقد مالک آن می شود و می تواند هرگونه دخل و تصرفی در آن انجام دهد.
یکی از تصورات اشتباهی که در میان اغلب افراد جامعه وجود دارد آن است که مهریه در زمان طلاق توسط زوجه دریافت می گردد در حالی که بدون گرفتن طلاق حتی زمانی که زوجین در حال زندگی کردن با یکدیگر هستند زوجه امکان این را دارد که مهریه بدون طلاق خود را طلب کند و نیازی به طلاق و جدایی نیست و درخواست مهریه بدون طلاق نماید.
سوالات خود را در خصوص مهریه و شرایط دریافت مهریه را از وکیل مهریه در سایت صلح میزان مطرح نمایید.
شرایط دریافت مهریه بدون طلاق از طرف زن
مهریه از حقوق قانونی زنان است که تنها از طریق بخشیدن مهریه توسط خود زن قابل بخشش است و در واقع زن تنها با اختیار خود می تواند این حق قانونی را ببخشد. طلاق، ارتکاب زن به جرم زنا، ارتکاب به جرم قتل همسر، خیانت و … حق قانونی مهریه را از زن محروم نمی کند.
اگرچه مهریه حق قانونی زوجه بوده و هر زمان که تصمیم بگیرد می تواند مهریه خود را از مرد درخواست کند اما درخواست مهریه بدون طلاق از سوی زن می تواند به سست شدن پایه های زندگی و حتی گاهی به طلاق بیانجامد حتی اگر زن بدون طلاق درخواست مهریه بدون طلاق را داده باشد.
مراحل دریافت مهریه
زن به منظور دریافت حق قانونی خود یعنی مهریه بدون طلاق هر زمان که بخواهد قادر است تا از طریق روش های ذیل به دریافت مهریه بدون طلاق خود اقدام کند:
اجرائیات ثبت: در این حالت زوجه یا نماینده قانونی او به دفتری که ازدواج آن ها را ثبت کرده است مراجعه کرده و از طریق پر کردن فرم مطالبه مهریه بدون طلاق و احراز هویت خانم از طریق دفترخانه در ادامه ارجاع این درخواست توسط دفترخانه مذکور به اداره ثبت اسناد و املاک به توقیف اموال زوج یا همسر خود با استفاده از سند رسمی می نماید و از طریق مزایده اموال توقیف شده با داشتن سند رسمی مهریه خود از فروش اموال همسر را تأمین می کند.
دادگاه: اگر زوجه پس از پیگیری از طریق اجرائیات ثبت و استعلام از اداره ثبت اسناد و املاک متوجه شود که زوج مال با سند رسمی ندارد زوجه یا نماینده قانونی او لازم است تا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست دریافت مهریه بدون طلاق را ثبت کنند و از طریق دادگاه تقاضای صدور رأی توسط دادگاه را نمایند.
مدارک و زمان لازم برای دریافت مهریه بدون طلاق
زوجه به منظور ثبت دادخواست دریافت مهریه از طریق اجرائیات ثبت و دادگاه لازم است تا مدارکی را ارائه نماید. زن می تواند با استفاده از وکیل یا نماینده قانونی دریافت مهریه بدون طلاق را ادعا کند و البته به منظور دریافت مهریه مدارک ذیل مورد نیاز است:
- شناسنامه
- کارت ملی
- سند ازدواج
وکالت نامه در صورتی که زن پیگیری امور مهریه خود را به فردی دیگر از طریق قانونی واگذار نماید.
اغلب زمان به پایان رسیدن دعاوی حقوقی نظیر گرفتن مهریه بدون طلاق به عوامل و متغیرهای زیادی بستگی داشته و زمان انجام مشخصی ندارد زیرا به منظور انجام این فرآیند بعد از مراجعه خانم و یا نماینده قانونی وی به دفترخانه ای که ازدواج زوجین در آن انجام گرفته است لازم است تا فرم درخواست مهریه که توسط زن یا نماینده قانونی وی تکمیل می گردد.
از طریق دفترخانه ازدواج به اداره ثبت اسناد و املاک ارسال گردد و این اداره به منظور استعلام از اموال شوهر که سند دار است اقدام کرده و پس از مشخص شدن این اموال دستور توقیف آن ها داده می شود تا زن این اموال توقیفی را به مزایده گذاشته و حق قانونی خود از این مزایده را دریافت نماید. هرکدام از مراحل ذکر شده در فرایند دریافت مهریه بدون طلاق شامل گام هایی است که این فرایند را زمان بر خواهد کرد.
حتی اگر پس از استعلام سازمان ثبت اسناد و املاک مشخص شود که مرد اموالی دارای سند ندارد زن یا نماینده قانونی وی می تواند از طریق دادگاه درخواست کند به این صورت که به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست خود در خصوص رای دادگاه در خصوص دریافت مهریه بدون طلاق را ادعا کند که انجام این مراحل نیز زمان بر است و مدت زمان مشخصی ندارد.
از دلایلی که سبب زمان بر شدن این فرایند می شود آن است که ممکن است مرد اموال خود را به اسم افراد دیگر کرده باشد تا این اموال در اختیار همسر وی قرار نگیرد، که مشخص شدن این ادعا از سوی دادگاه زمان بر خواهد بود.
اگر زوج بعد از ارائه درخواست مهریه بدون طلاق از سوی همسر ادعای اعسار کند یعنی درخواست کند تا مهریه را به صورت قسطی پرداخت کند، فرایند دریافت مهریه بدون طلاق برای زوجه طولانی تر خواهد شد. حتی در صورت ارائه دادخواست دریافت مهریه بدون طلاق توسط زوجه مستثنیات دین شامل مهریه نمی شود. برای مثال اگر زوج خانه ای داشته باشد که در آن به زندگی و گذران امور می پردازد زن نمی تواند این مال را توقیف کرده زیرا این خانه که زوج در آن زندگی می کند جزو مستثنیات دین محسوب می شود.