حق الوکاله چیست؟
حق الوکاله وجهی است که وکیل در ازای پیگیری پرونده، انجام امور حقوقی و دفاع از موکل خود دریافت میکند. تعرفه حق الوکاله با توافق وکیل و موکل و با توجه به پیچیدگی پرونده تعیین میشود. در ادامه این مطلب برای بررسی نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل همراه ما باشید.
فرمول محاسبه حق الوکاله وکیل
به طور کلی محاسبه حق الوکاله وکیل به صورت توافقی انجام میشود. بنابراین ملاک اصلی، توافق طرفین است. با این حال اگر در این خصوص اختلافی به وجود آيد، مطابق تعرفه وکلا در قانون وکالت عمل میشود. مبلغ حق الوکاله در فرم وکالت نامه درج میشود و هزینه وکیل تسخیری یا معاضدتی دوبرابر حداقل تعرفه خواهد بود. در وکالت محضری نیز طرفین در خصوص حق الوکاله باید توافق کنند و اگر این توافق حاصل نشود، اجرتالمثل ایام و نوع کار وکالت به وکیل پرداخت میشود.
به طور معمول و بر طبق عرف، بعد از توافق وکیل و موکل در خصوص تعرفه حق الوکاله ، یک دوم از مبلغ مذکور در ابتدای کار و یک دوم آن پس از صدور رای قطعی پرداخت میشود. البته ممکن است یک سوم در ابتدای کار، یک سوم در حین انجام و مابقی در انتهای پرونده تسویه شود.
لازم به ذکر است که موکل باید هزینههای مربوط به پیگری پرونده و حق الوکاله را بپردازد. با این حال اگر در انتهای دادرسی، خوانده محکوم شود، خواهان میتواند هزینههای پرداختشده مذکور را بر طبق تعرفه و عرف و با نظر دادگاه از خوانده مطابه نماید.
محاسبه آنلاین حق الوکاله
در حال حاضر متقاضیان میتوانند برای محاسبه حق الوکاله آنلاین و محاسبه تمبر وکالتنامه، از خدمات سایتهای موسسات حقوقی بهرهمند شوند. در همین راستا به منظور محاسبه حق الوکاله و تمبر مالیاتی میتوانند با سرویسهای آنلاین با توجه به نوع دعوا، سابقه وکیل، محل اشتغال و مدرک او و سایر معیارهای تاثیرگذار به مبلغ حدودی مشخصی برای تعرفه حق الوکاله دست یابند.
محاسبه حق الوکاله سال ۱۴۰۰ چقدر است؟
تعرفه حق الوکاله با توجه به نوع دعوا تعیین میشود. در همین راستا حق الوکاله دعاوی مالی با دعاوی غیر مالی متفاوت است. نحوه محاسبه حق الوکاله مهریه نیز بر اساس دعاوی مالی انجام میشود. معمولا برای دعاوی مالی بالای ۱۰ میلیون تومان ۱۰ درصد و بالای ۱۰۰ و ۵۰۰ میلیون تومان به ترتیب حدود ۴ و ۳ درصد حق الوکاله دریافت میشود.
برای حق الوکاله در مراجع غیرقضایی همچون دیوان عدالت اداری نیز مطابق آییننامه، حدود ۶۰ درصد برای دعوای بدوی و ۴۰ درصد برای دعوای تجدیدنظر درنظر گرفته شده است. همچنین لازم به ذکر است که حق الوکاله امور اجرایی نیز در دادگاهها و شعب اجرایی ثبت حدود ۲ درصد نسبت به مورد اجرا یا محکوم دریافت میگردد
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل تهران کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
نحوه محاسبه حق الوکاله و تمبر مالیاتی وکیل
بر طبق قانونی مالیاتی کشور وکلا به ذکر مبلغ حق الوکاله در وکالتنامههای خود ملزم هستند و باید معادل ۵۰ درصد از آن را به عنوان علیالحساب مالیاتی روی وکالتنامه تمبر ابطال و الصاق کنند.
در صورتیکه وکیل تمبر مالیاتی را ابطال کند و سپس بنا به دلیلی پرونده مختومه شود و او متناسب با تمبر ابطال شده حق الوکاله دریافت نکند، مدیر دفتر شعبه رسیدگیکننده وظیفه دارد با تایید قاضی شعبه یک گواهی برای ابطال تمبر مازاد با قید مبلغ مازاد صادر نماید.
اگر رسیدگی به پروندهای که وکیل دارد، به دلیل فوت یا حجر موکل، متوقف شده باشد، پس از قبول وکالت توسط ورثه، قیم یا قائم مقام موکل، مجدد به ابطال تمبر مالیاتی نیاز نخواهد بود.
همچنین لازم به ذکر است که اگر موکل، موسسه یا شرکت دولتی، شهرداری، وزارتخانه و یا سایر موسسات وابسته به دولت باشد، وکیل برای ابطال تمبر الزامی نخواهد داشت و وکیل صرفا باید حقوق قانونی کانون را بپردازد و فیش واریزی یا رسید آن را به وکالتنامه ضمیمه کند.
حق الوکاله امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیرمالی
برای حق الوکاله دعاوی خانوادگی و دعاوی مالی ناشی از ازدواج و امور حسبی حداقل ۵۰ میلیون ریال و حداکثر ۲۰۰ میلیون ریال درنظر گرفته شده است. در عاوی که خواسته آنها مالی نیست نیز حق الوکاله حداقل ۴ میلیون ریال و حداکثر ۳۰۰ میلیون ریال خواهد بود.
بیشتر بخوانید: وکیل مهاجرت کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
حق الوکاله رسیدگی به دعاوی کیفری
حق الوکاله دعاوی کیفری به شرح زیر است:
- جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب، نظامی یک و کیفری یک:
جرایمی که مجازات آنها سلب حیات، حبس ابد یا تغزیری درجه یک و یا قطع عضو است: حداثل ۵۰ میلیون ریال و حداکثر ۲ میلیارد ریال
جرایمی که مجازات آنها از نوع تعزیری درجه دو و سه است: حداثل ۳۰ میلیون ریال و حداکثر یک میلیارد ریال
حق الوکاله سایر جرایم این طبقه نیز مبلغی حدود ۱۰ تا ۵۰۰ میلیون ریال خواهد بود.
- جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو، نظامی دو و اطفال و نوجوانان:
جرایمی که مجازات آنها دیات، حدود و یا تعزیری درجه ۴ و ۵ است: ۱۰ تا ۵۰۰ میلیون ریال
جرایم با مجازات تعزیری درجه ۶ : ۵ تا ۳۰۰ میلیون ریال
حق الوکاله سایر جرایم این طبقه نیز حداقل ۲ میلیون ریال و حداکثر ۲۰۰ میلیون ریال خواهد بود.
- اعتراض به قرار قابل اعتراض دادسرا:
برای این موارد حق الوکاله مبلغی در حدود ۱ میلیون تا ۱۵۰ میلیون ریال خواهد بود.
- تقاضای اعاده دادرسی و فرجامخواهی کیفری:
حداقل ۲ و حداکثر ۲۰۰ میلیون ریال
- دعاوی مشمول تبصره ۴۸ آیین دادرسی کیفری:
در این دعاوی تنها وکلای تبصره ماده ۴۸ آیین دادرسی کیفری میتواننند قبول وکالت کنند و حق الوکاله آنها حداقل ۵۰ و حداکثر ۵۰۰ میلیون ریال است.
سخن نهایی
در این مطلب به بررسی نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل و مقررات مربوط به ابطال تمبر مالیاتی پرداختیم. در صورتیکه در خصوص تعرفه حق الوکاله و نحوه محاسبه هزینههای مربوطه سوالی دارید، میتوانید با کارشناسان حقوقی و وکلای خبره ما در موسسه صلح میزان تماس بگیرید.
2 دیدگاه
با عرض سلام وکیلی گرفتم برای رفع مزاحمت ملکی وپنجره ی مشرف .حکم گرفته شده ودر زمینه اجرای حکم وکیل مجددا قرارداد ثبت کرد و پرونده تشکیل شد . قبل از رسیدگی محکوم اقدام به اجرای حکم ورفع مزاحمت کرد . وکیل میگوید باید نصف حق الوکاله را پرداخت کنید. درضمن ایشان طبق تعرفه بنیاد شهید پرونده قبول کرده و۱۰ میلیون تومان قرار داد بسته
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.