در قانون مدنی ایران خشونت انواع مختلفی دارد. شاید تصور شما از خشونت تنها به ضرب و شتم خلاصه شود؛ اما فحاشی و توهین نیز جزء خشونت محسوب می شود و قانون مجازات هایی برای آن در نظر گرفته است. فحاشی به همسر و به کار بردن الفاظ رکیک یک نوع خشونت خانگی حساب می شود و فرد معترض می تواند بابت این عمل ناپسند در دادگاه طرح دعوا کند. در این مطلب با مجازات فحاشی به همسر آشنا خواهید شد. اگر شماهم درگیر این مشکل هستید، حتما توصیه می شود با یک مشاوره حقوقی خانواده مشورت بگیرید.
فحاشی به همسر چیست و چه الفاظی جزء فحاشی محسوب می شوند؟
توهین و فحاشی از هر نوعی که باشد یک عمل ناپسند است و بسته به شدت آن مجازاتی برای آن در نظر گرفته شده است. یکی از شکایت هایی که بیشتر زن و شوهر ها از یکدیگر دارند و به موجب آن شکایاتی را مطرح می کنند توهین و فحاشی به همسر است. توهین، فحاشی، اهانت، تهمت و … همگی موضوع و وصف کیفری دارند. علاوه بر زن و شوهر که برای فحاشی می توانند شکایت کنند تمام افراد حقیقی این حق را دارند که اگر مورد توهین و اهانت قرار گرفتند برای احقاق حق خود شکایت کنند.
قانونگذار توهین را که یک کلمه عامه است در قانون مجازات های اسلامی فصل پنجم تحت عنوان هتک حرمت آورده است. شدت و سبک فحاشی مهم نیست و فحاشی های سبک و سنگین همگی جرم محسوب می شوند و قانونگذار برای آنها مجازات تعیین می کند. پس اگر از همسر خود مرتبا مورد فحاشی قرار می گیرید و ارزش های شما نادیده گرفته می شوند برای احقاق حقوق خود قدم بردارید و ارزش خود را به عنوان همسر حفظ کنید. شاید این مشکل شما به قدری حاد باشد که نیازمند کمک گرفتن از بهترین وکیل خانواده در تهران باشید.
مجازات فحاشی به همسر چیست؟
همانطور که گفتیم فحاشی به همسر در هر سبک و حدی که باشد جرم به حساب می آید. از قدیم گفته اند “زبان سرخ، سر سبز می دهد بر باد” اینکه هر فردی اختیار زبان خود را دارد برای همه مشخص است اما این به این معنا نیست که با فحاشی کردن حقوق کسی پایمال شود. گاها همسران در شرایط مناسبی نیستند و ممکن است از الفاظ رکیک و ناپسندی استفاده کنند. اگر فرد برای اولین بار چنین خشونتی انجام داده باشد قانونگذار می تواند تا حدودی در مجازات او تخفیف اعمال کند؛ اما شرایط برای افرادی که عادت به توهین و تحقیق همسران خود دارند تا حدودی متفاوت است.
میزان مجازات توسط قانونگذار تعیین می شود و در هر فردی با توجه به شدت فحاشی و سابقه فرد متفاوت است. اگر فحاشی کردن در دسته هتک حرمت باشد و قذف نباشد قانونگذار 74 ضربه شلاق و 50 هزار تا یک میلیون تومان جریمه نقدی برای فرد در نظر می گیرد.
به طور مثال اگر فردی برای اولین بار به همسر خود فحاشی کرده باشد و از عمل خود به شدت پشیمان باشد قانونگذار حداقل مجازات را برای او در نظر می گیرد؛ اما گاها برخی از افراد از فحش هایی استفاده می کنند که به همسر یا خانواده او عمل زنا را نسبت دهد. اگر فرد به معنای فحاشی خود آگاه باشد و بدون هیچ گونه ابهامی آن را به همسر خود نسبت دهد این عمل قذف محسوب می شود و مستحق مجازات حد خواهد شد و قانونگذار در صورت اثبات این عمل فرد را 80 ضربه شلاق محکوم می کند.
انواع فحاشی به همسر و مجازات آن ها
مجازات فحاشی به همسر تنها در صورتی نیست که فرد علنا توهین یا فحاشی کند. اگر فحاشی به صورت تلفنی یا پیامکی باشد و یا اگر در شبکه های اجتماعی علنا اقدام به فحاشی کرده باشد مرتکب جرم شده است. در چنین شرایطی علاوه بر اینکه قانون گذار فرد را به جریمه نقدی و شلاق محکوم می کند شرکت مخابرات هم می تواند فرد را به یک تا شش ماه حبس محکوم کند.
اگر فحاشی به همسر در ملاعام صورت گرفته باشد. در این صورت باعث شکستن عزت نفس همسر شده است. همسر می تواند برای اثبات دو نفر را به عنوان شاهد معرفی کند و یا خود دادگاه برای اثبات این عمل تحقیق محلی را انجام می دهد و با توجه به اینکه فحاشی از نوع هتک حرمت بوده و یا از نوع قذف مجازات را برای فرد تعیین می کند.
برای شکایت از فرد که فحاشی کرده لازم نیست که حتما در محل حضور داشته باشید. اگر در جمعی که همسر حضور نداشته باشد فحاشی انجام شود و همسر از طریق تلفن و یا ارتباط اینترنتی این الفاظ را بشنود حق شکایت را خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: نفقه چیست و میزان نفقه چقدر است؟
در چه شرایطی فحاشی به همسر جرم محسوب نمی شود؟
فحاشی به همسر زمانی مشمول مجازات خواهد بود که فرد به گفته خود آگاه باشد. زمانی که افراد در حالت خواب، هیپنوتیزم، بی حسی، عدم هوشیاری و مستی الفاظی را به کار ببرند توهین محسوب نمی شود. چون فرد در چنین شرایطی اراده و اختیار درستی ندارد و بعد از هوشیار شدن هیچ یک از الفاظی را که به کار برده به یاد نمی آورد. پس زمانی که فرد ثابت کند که در چنین شرایطی فحاشی و توهین کرده قانونگذار مجازاتی برای او تعیین نخواهد کرد.
اثبات جرم فحاشی به همسر
در بیشتر موارد فحاشی به همسر در محیط خانواده و بدون حضور شخص ثالثی انجام می شود که در چنین شرایطی نداشتن ادله ممکن است کار اثبات را سخت کند. ادله های لازم برای اثبات جرم فحاشی شهادت همسر، اقرار، قسم و علم قاضی است. اگر این فحاشی کردن در ملا عام صورت گرفته باشد نوعی اقدام به توهین و به خطر انداختن وجه جامعه است و قانون به هیچ وجه بخششی برای چنین مجازات هایی در نظر نگرفته است. چون از نظر قانون فحاشی کردن در ردیف اعمال ناپسندی همچون زنا، قتل عمد و نوشیدن مشروبات الکلی قرار دارد و با بخشش فرد مغرور تر می شود و امکان تکرار این عمل ناپسند دو چندان می شود.
زنانی که به هر نوعی با فحاشی مورد خشونت قرار می گیرند ممکن است ممکن است تداوم این عمل بر روی روح و روان همسران تاثیر بگذارد. پس قانونگذار برای اثبات این عمل به دنبال آمار و نشانه های قوی برای اثبات نیست و به دلیل تجربه و شناخت بالا می تواند گناهکار بودن فرد را متوجه شود.
عموما افرادی که اقدام به انجام چنین اعمالی می کنند بر اعصاب خود مسلط نیستند و کنترل درستی بر روی رفتار خود ندارند و قاضی با گفتگو و مشاهده رفتار فرد به خوبی پی به مجرم بودن او خواهد بود و مجازات فحاشی به همسر برای او تعیین خواهد کرد.