فروش مال غیر چیست ؟
فروش مال غیر به این معناست که شخصی بدون اجازه، مال یا ملک شخص دیگری را بفروشد. متصرف قانونی یا مالک یک ملک میتواند با توجه به اختیاراتی که دارد، از مال مذکور استفاده یا آن را بفروشد. بر همین اساس، مال متعلق به صاحب آن است. با این وجود گاهی ممکن است شخصی بدون اطلاع صاحب مال، آن را به فرد دیگر منتقل کند که در این صورت به علت بر هم زدن نظم جامعه، جرم هم از جنبه عمومی و هم با شکایت شاکی خصوصی قابل پیگیری خواهد بود. در همین راستا، اگر میخواهید بدانید که فروش مال غیر چیست و چه مجازاتی دارد، در ادامه همراه ما باشید.
مجازات فروش مال غیر
بر طبق قانون ممکن است شخصی که مال غیر را فروخته به ۱ تا ۷ سال حبس و یا پرداخت معادل مبلغ مال، بازگرداندن مال به صاحب آن و یا محرومیت دائمی از مشاغل دولتی محکوم شود.
بر اساس ماده ۲۳۸ قانون مجازات عمومی، فردی که بداند مالی متعلق به شخص دیگری است، اما با این حال، مال مذکور را به دیگران منتقل کند، مشمول جرم کلاهبرداری شده و بر طبق آن محکوم خواهد شد. با فروش مال غیر، علاوه بر رد مال و پرداخت خسارت آن، مرتکب جرم متقلب شناخته میشود و از نظر کیفری نیز قابل پیگیری خواهد بود. (سوالات خود را از وکیل کلاهبرداری بپرسید.)
ارکان جرم فروش مال غیر چیست؟
بر طبق حقوق کیفری، هر جرمی از سه رکن قانونی، مادی و روانی تشکیل میشود.
در جرم فروش مال غیر نیز رکن قانونی آن، همان مادهای است که انتقال مال غیر را محکوم و مجازات کرده است.
رکن مادی آن نیز، فعل شخص مرتکب است که بسیار گسترده و قابل بررسی است و با توجه به هر پرونده تعیین میشود.
رکن روانی جرم مذکور نیز، قصد و نیت مجرمانه او است. به عبارت دیگر باید فروش مال غیر عمدی بوده باشد و با علم به موضوع صورت گرفته باشد.
لازم به ذکر است که خریدار مال غیر نیز در صورت عدم آگاهی مقصر نخواهد بود، اما اگر علم داشته باشد، محکوم خواهد شد. همچنین فروش مال غیر در خصوص اموال مشاع نیز، اگر بیشتر از سهم فروشنده و بدون رضایت سایر شرکا باشد، جرم محسوب میشود.
فروش مال غیر چه تفاوتی با معامله فضولی دارد؟
در انتقال مال غیر، شخص مرتکب جرم، خود را به عنوان مالک مال معرفی میکند.
اما در معامله فضولی، شخص فضول بدون اینکه اذن یا نمایندگی داشته باشد، مال فرد دیگری را به صورت تملیکی یا عهدی معامله میکند. بنابراین معامله فضولی ممکن است با هدف ضرر رساندن به مالک صورت نگیرد و حتی نیت آن کسب سود بیشتر برای مالک باشد. اما در فروش مال غیر نیت مجرم، ورود ضرر به مالک مال است. بر همین اساس معامله فضولی در دسته جرایم حقوقی و جرم فروش مال غیر در دسته جرایم کیفری قرار میگیرد.
در فروش مال غیر افراد زیر در معامله درگیر هستند:
- شخص انتقالدهنده که با علم به عدم مالکیت، مال را انتقال داده و مرتکب جرم شده است.
- شخص انتقالگیرنده که خریدار مال بوده است.
- مالک اصلی مال که اگر با وجود اطلاع از موضوع تا ۱۰ روز به انتقالگیرنده حقیقت را اطلاع ندهد، معاون جرم خواهد بود.
دعوای فروش اموال غیر
برای طرح دعوا در خصوص فروش مال غیر ابتدا باید یک شکایت کیفری مطرح کنید.
در قدم بعدی، دادسرای حوزه محل وقوع جرم، به پرونده رسیدگی میکند. به طور کلی، محل وقوع جرم معمولا همان دفترخانهای است که سند مال در آن منتقل شده است.
بعد از اینکه دعوا در دادگاه طرح شد، متهم میتواند برای دفاع از خود لایحه دفاعیه فروش مال غیر را به دادگاه تقدیم کند.
نحوه شکایت از مجرم در دعوای فروش مال غیر
برای شکایت از مجرم در صورت فروش مال غیر باید مراحل زیر را طی کنید:
- ارائه سند مالکیت یا مبایعهنامه از سوی مالک مال
- آمادهسازی شواهد علیه مجرم
- شکایت در دفتر خدمات قضایی محل سکونت مجرم در صورتیکه مال منقول باشد و یا در نزدیکی مکان مال یا محل ثبت آن در صورتیکه غیرمنقول باشد.
- ارجاع پرونده شکایت به دادگاه
- ارجاع به یکی از شعب و تعیین تاریخ رسیدگی
- اطلاعرسانی توسط دادگاه و مشخص شدن زمان و مکان رسیدگی به شاکی
- حضور شاکی در دادگاه و ارائه اسناد و مدارک به دادگاه
- صدور رای توسط دادگاه
بیشتر بخوانید : هزینه های وکیل مهاجرت چقدر است؟
مجازات سردفتر در ارتکاب جرم فروش مال غیر
در صورتیکه سردفتر در انتقال مال غیر شریک جرم باشد، مجازات او مانند مجازات شخص کلاهبردار است. اما اگر صرفا در جهت تسهیل وقوع جرم همکاری کرده باشد، مجازات او مشابه مجازات معاون جرم خواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که اگر سردفتر اطلاع نداشته باشد و یک اقدام غیرعمدی خلاف قانون انجام داده باشد، به پرداخت خسارت محکوم خواهد شد.
نقش وکیل در پیگری جرم فروش مال غیر
در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که فروش مال غیر چیست و چه مجازاتی دارد. به طور کلی توصیه میشود که برای جلوگیری از وقوع چنین جرایمی، افراد از معاملههایی که بدون ثبت و سند رسمی صورت میگیرد خودداری کنند تا افراد سودجو از فرصت پیش آمده استفاده نکنند. در حال حاضر دولت برای پیشگیری از وقوع کلاهبرداری، یک سامانه الکترونیکی برای ثبت معاملات و دریافت کدرهگیری راه انداخته است تا احتمال وقوع جرم را کاهش دهد.
در نهایت بهتر است برای جلوگیری از وقوع جرم و کاهش احتمال فریب و تقلب، از یک وکیل خبره کمک بگیرید و پیش از انعقاد قرارداد با او مشورت کنید. علاوه بر این برای پیگیری جرم فروش مال غیر نیز حتما از وکیل املاک مجرب و باتجربه استفاده کنید تا از ورود خسارتهای مالی جبرانناپذیر جلوگیری نمایید.
برای دریافت مشاوره تلفنی، حضوری و آنلاین در زمینه قراردادهای ملکی و دعاوی مربوط به املاک، میتوانید همین حالا با ما در موسسه حقوقی صلح میزان تماس بگیرید تا با کمک مشاوران وکلای ملکی خبره و مجرب به حل مشکلات ملکی شما کمک کنیم.