میتوان گفت ازدواج نیز یک قرارداد است که بین زن و مرد بسته میشود، در این قرارداد میتوان شروط ضمن عقد را در نظر گرفت تا در صورت بروز برخی از مشکلات بتوان از ضایع شدن حق فرد مقابل جلوگیری کرد. در قانون مدنی مرد حق برخی از موارد مانند ازدواج مجدد، طلاق همسر و تعیین محل سکونت را دارد. اما این سؤال مطرح میشود که زن در مقابل این حق مرد، چه حقی دارد؟ اگر مردی از حق خود سوء استفاده کرده و همسر خود را مورد آزار و اذیت قرار دهد، زن چگونه میتواند از خود دفاع کند؟ در این حالت قانون برای زن، هنگام عقد شرایطی را فراهم کرده است تا برخی از شروط خود را مطرح کرده و در عقدنامه ثبت کند.
شروط 12 گانه ضمن عقد چیست؟
در عقدنامه به صورت چاپی ۱۲ شرط برای درخواست طلاق از سوی زن مطرح شده است که هر دو، هم مرد و هم زن باید آنها را امضاء و به آنها عمل کنند. در صورت تأیید یکی از موارد 12 گانه زن میتواند درخواست طلاق خود را مطرح کند.
- 1- خودداری مرد از نفقه دادن به مدت شش ماه
- 2- سوء رفتار مرد نسبت به زن
- 3- مبتلا شدن مرد به بیماریهای صعب العلاج
- 4- تایید جنون مرد
- 5- اشتغال مرد در زمینهای که میتواند آبرو و حیثیت خانوادگی را به خطر بیاندازد
- 6- ارتکاب جرم از سوی مرد و حکم مجازات برای او به مدت پنج سال یا بیشتر از آن
- 7- ارتکاب جرمی از سوی مرد که باعث بی آبرویی خانواده شود
- 8- ثابت کردن اعتیاد مرد
- 9- ترک کردن زندگی از سوی مرد بدون هیچ دلیل و منطقی
- 10- شش ماه غیبت مرد
- 11- عقیم بودن مرد
- 12- عقد زن دوم، بدون رضایت زن اول
علاوه بر این دوازده شرط، زن میتواند شروط دیگری را به هنگام عقد عنوان کند که شروط ضمن عقد نامیده میشوند.
بیشتر بخوانید : مراحل و شرایط طلاق توافقی با وکیل طلاق توافقی
شروط 7 گانه ضمن عقد
شرط تعیین مسکن
گرچه تعیین محل زندگی بر عهده مرد است، اما زن نیز میتواند یکی از شروط عقد خود را تعیین محل زندگی عنوان کند، به این معنا که زن میتواند محل زندگی را تعیین و مرد نمیتواند مخالفت کند.
شرط ادامه تحصیل
ادامه تحصیل علاوه بر بالا بردن شعور اجتماعی میتواند باعث شود که خانمها در آینده مادران بهتری برای فرزندان خود باشند. اما ممکن است در مسیر زندگی مرد مانع از ادامه تحصیل همسر خود شود، برای جلوگیری از این اختیار مرد، میتوان یکی از شروط عقد را ادامه تحصیل زن عنوان کرد.
شرط اشتغال
در بسیاری از موارد مرد میتواند زن خود را از ادامه کار کردن در شغلی که با حیثیت خانوادگی مغایرت دارد منع کند، اما بسیاری از مردان به طور کلی با کار کردن همسر خود حتی در شغلی آبرومند مشکل دارند، از این جهت یکی دیگر از شروط ضمن عقد میتواند شرط اشتغال زن باشد.
شرط حق طلاق
حق طلاق یکی از اختیارات مرد است، اما میتوان این حق را برای زن نیز در نظر گرفت. شرط حق طلاق نیز یکی از شروط دیگر ضمن عقد است که زن میتواند اضافه کند. باید توجه داشته باشید وکالتی که دریافت میکنید، بلاعزل باشد تا هر زمان که نیاز باشد از آن استفاده کرد. همچنین باید حق توکیل به غیر داشته باشد، به این معنا که زن بتواند از سمت آقا نیز به وکیل وکالت دهد تا امور طلاق انجام شود.
شرط خروج از کشور
ممکن است برخی از خانمها در رشتههای ورزشی فعالیت داشته و نیاز به خروج از کشور برای اجرای مسابقات داشته باشند. از آنجا که حق خروج زن را مرد باید صادر کند، این موضوع میتواند در آینده مشکل ساز شود. از این رو میتوان برای جلوگیری از مشکلات در آینده یکی از شروط ضمن عقد را حق خروج از کشور اعلام کرد. البته باید توجه داشته باشید که تنها عقدنامه نمیتواند مجوز خروج زن از کشور باشد و در کنار آن باید یک وکالتنامه رسمی از همسر خود در اختیار داشته باشد.
شرط حضانت کودک
طبق قانون مدنی پس از جدایی زن و مرد، حضانت کودک تا هفت سالگی با مادر خواهد بود و پس از آن حضانت کودک با پدر است. در برخی از موارد حتی در صورتی که پدر صلاحیت نگهداری از کودک را ندارد، بعد از 7 سالگی حضانت کودک را از مادر گرفته و به پدر میسپارند. همچنین ممکن است مادر تا سن هفت سالگی کودک، ازدواج کند که در این حالت نیز حضانت کودک میتواند به پدر منتقل شود. برای جلوگیری از این اتفاق میتوان یکی از شروط ضمن عقد را حضانت کودک برای همیشه، برای مادر در نظر گرفت.
در رابطه با حضانت فرزند بدون طلاق بیشتر بخوانید.
شرط تقسیم اموال
یکی از شروط عقد میتواند تقسیم اموال مرد باشد. بدین صورت که نیمی از اموال منقول و غیر منقول مرد به زن برسد، در صورتی این موضوع اجرایی میشود که زن تقاضای طلاق ندهد و سوء رفتار از سوی زن رخ نداده باشد.
شرایط انواع شروط ضمن عقد
شروط عقد به طور کلی در دو دسته صحیح و باطل قرار میگیرند.
شروط باطل
شروط باطل نیز خود دو گروه هستند، شروطی که باطل هستند اما عقد را باطل نمیکنند و شروطی که باطل هستند و عقد را نیز باطل میکنند.
- شروطی که باطل هستند اما عقد را باطل نمیکنند
- شروط غیر قابل انجام: انجام این شروط مقدور نخواهد بود، مانند زنده کردن مرده توسط مرد یا زن
- شروطی که نفعی ندارند: در این نوع از شروط هیچ منفعتی برای زن و مرد وجود نخواهد داشت، مانند طی کردن مسافتی با شتر توسط مرد یا زن
- شروط بر خلاف احکام شرعی: این نوع شروط برخلاف دین و سنت هستند، مانند نماز نخواندن
- شروطی که باطل هستند و عقد را باطل میکنند
- خلاف مقتضای ذات: این شروط به این معنا هستند که اجرای آنها با ذات ازدواج منافات دارد، مانند برقرار نکردن رابطه زوجیت بین زن و مرد
شروط صحیح
- شرط نتیجه
در این شرط تعیین میشود که عملی با شرط لازم انجام شود، مانند تعیین میشود انگشتری طلا خریداری شود، اگر طلا بودن انگشتر ثابت نشود، طرف مقابل میتواند عقد را به هم بزند.
- شرط فعل
شرط فعل به معنای تعهدی است که فرد مقابل باید عملی را انجام دهد، مانند تعیین شود قطعه زمینی از سوی فرد مقابل خریداری شود، که اگر این عمل رخ ندهد، میتوان به دلیل اجرا نکردن تعهدات، عقد را فسخ کرد.
- شرط صفت
شرط صفت به این معنا است که یک صفت خاصی را ضمن عقد در نظر میگیرند و آن را ثبت میکنند. هرگاه خلاف صفت مشخص شود عقد میتواند به هم بخورد، مانند مرد باید دارای تحصیلات باشد، اما ثابت میشود او بی سواد است و صفت مورد نظر را ندارد.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل خانواده در تهران چه وظایفی دارد؟
سخن پایانی
هنگام ثبت عقد، زن میتواند در برابر همسر خود شرایطی را بیان کند، به صورتی که شروط در سند رسمی ازدواج ثبت شوند و هر دو، مرد و زن آن را امضا و تأیید کنند. میتوان گفت شروط ضمن عقد راهی برای جلوگیری از بروز برخی مشکلات است که امکان دارد در آینده زندگی مشترک زن و مرد را تحت الشعاع قرار دهند.