شرط ضمن عقد در ازدواج های دائم، باید به گونه ای باشد که بر خلاف ذات عقد در نکاح دائم نباشد. زمانی که زن و مرد شرط ضمن عقد را در سند ازدواج دائم قبول می کنند، یعنی پس از عقد کردن، خلاف هر کدام از آن شروط اگر دیده شد، زن و مرد می توانند با وکالت بلاعزل اقدام به طلاق کنند. به همین دليل است که توصیه می شود قبل از هر اقدام در پذیرش یا عدم پذیرش شروط ضمن عقد ازدواج دائم با وکیل های مربوطه مشورت کنید و سپس نسبت به قبول کردن آن شرایط اقدام کنید چراکه اگر تسلط کافی روی آن نداشته باشید در آینده دچار مشکلات بسیاری خواهید شد.
برای مشاهده مقاله بهترین وکیل خانواده در تهران در سایت صلح میزان کلیک کنید.
لیست شروط ضمن عقد نکاح
در مواقعی که درخواست طلاق توسط زن صورت بگیرد و همچنین طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری او باشد باید نصف دارای خود را که با زن با هم به دست آورده اند را به زن بدهد و این تقسیمات پس از طلاق اجرا می شود. اگر طلاق بین زن و مرد توافقی باشد و یا درخواست طلاق از سوی زن باشد، شرط ضمن عقد باطل می شود. از سوی دیگر اگر مرد بتواند ثابت کند که زن در روابط زناشویی کم گذاشته است، در این ميان نیز این شرط قابل اجرا نمی باشد. در این ميان دادگاه از دارایی های مرد استعلام می گیرد و سپس بعد از طلاق بین زن و مرد، نصف آن اموال به زن تعلق می گیرد.
وکالت در طلاق
امروزه برای درخواست طلاق باید دلایل محکم و خاصی وجود داشته باشد و در برخی مواقع اثبات این شرایط برای خانم سخت و دشوار می شود. ب همین دلایل است که می گویند باید در عقدنامه مرد حق طلاق را به زن بدهد که زن نیز مانند مرد در صورت وجود مشکلات بتواند به راحتی نسبت ب طلاق اقدام کند. نکاتی که باید وکالت طلاق رعایت شود عبارت است از:
- وکالت به صورت بلاعزل باشد یعنی اینکه همیشگی و دائم باشد و در هر زمانی که زن نیاز داشت، بتواند از این وکالت استفاده کند.
- زن باید بتواند به جای مرد به وکیل، وکالتی بدهد تا وکیل به جای او در امور مربوط به طلاق حاضر شود.
- زن باید حق اسقاط در تجدید نظر خواهی را داشته باشد تا پس از صادر شدن رأی بتواند با مراجعه به دفترخانه صیغه نامه طلاق را اجرا کنند.
نپذیرفتن شروط ضمن عقد نکاح
شروط ضمن عقد را پیش از عقد کردن، زوجین قرائت می کنند و تمامی موارد ذکر شده را مشاهده می کنند. چه زن و چه مرد دارای حق و حقوق خاصی هستند که دامنه این حقوق و تکالیف را می توان با شروط ضمن عقد معین کرد. اگر هر یک از آن ها این شروطی که خودشان از قبل قبول کرده اند را نپذیرند، مجازات سختی می شوند. در قانون مرد از حق و حقوقی برخوردار است که زن آن حق و حقوق را ندارد که نمی توان به هیچ وجه خلاف آن را شرط کرد مانند حق طلاق و حق سکونت و حق تحصیل که تکالیف خاص خود را دارند.
چند نمونه از شرط ضمن عقد را نام ببرید؟
- شرط باطل
برخی از این شروط ضمن عقد معتبر نیستند و از میان آن ها برخی نیز سبب باطل شدن عقدنامه می شوند. - شرط باطل شده عقد ازدواج
هر شرطی که بر خلاف شروط عقدنامه گفته شود، باطل است به عنوان مثال اگر شرط شود که دو طرف ازدواج، همسر یکدیگر نباشند و امری بر خلاف ازدواج را در پیش بگیرند، در این ميان هم شرط ازدواج نه عقدنامه ازدواج باطل خواهد بود. - شروط باطلی که مبطل ازدواج نیستند
این شروط نیز در قانون به سه دسته غیر مقدور، بی فایده و نا مشروع تقسیم می شوند. اول اینکه شرط غیر مقدور شرطی است که انجام دادن آن از توان افراد خارج است. مانند اینکه شرط شود زن و مرد یک مرده را زنده کنند. همه می دانند چنین درخواستی غیر قابل اجرا است. شرط بی فایده نیز همان گونه که از اسمش پیدا است برای هیچکس فایده ای ندارد مانند اینکه قید شود مرد و زن راه طولانی را با شتر بپیمایند. شرط نامشروع نیز شرطی است که با قوانین امری خلاف هم باشند.