حکم جلب چیست و بعد از گرفتن حکم جلب چه باید کرد؟

حکم جلب

گاهی ممکن است در برخی پرونده‌ها، با حکم دادگاه و صدور حکم جلب، متهم دستگیر شود. معمولا از حکم جلب در پرونده‌های سرقت، کلاهبرداری، چک برگشتی و … استفاده می‌شود. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با نکات حقوقی حکم جلب کلاهبرداری، نحوه لغو حکم جلب چک برگشتی، هزینه حکم جلب و سایر مقررات مربوط به انواع حکم جلب و کمک از یک وکیل کلاهبرداری آشنا شویم.

انواع حکم جلب

حکم جلب ممکن است عادی یا سیار باشد. در حالت اول به دلیل مشخص بودن محل سکونت متهم، حکم جلب به کلانتری محل ابلاغ می‌شود.

در حالیکه در حکم جلب سیار، متهم فراری است یا آدرسی از او وجود ندارد و در نتیجه حکم به همه کلانتری‌ها ابلاغ می‌شود.

علاوه بر این لازم به ذکر است که امکان صدور حکم جلب هم برای امور حقوقی و هم کیفری وجود دارد.

در دعاوی حقوقی مانند: بدهکاری، در صورتیکه اعسار بدهکار ثابت شود، برای او حکم جلب ابلاغ می‌گردد.

اما در دعاوی کیفری صدور حکم جلب از سوی قاضی و برای تحقیقات و بازجویی متهمان صادر می‌شود. قبل از جلب شخص مورد نظر، ابتدا احضاریه‌ای برای حضور در دادگاه به او ابلاغ می‌شود و اگر بدون دلیل موجه در دادگاه حاضر نشود، حکم جلب برای وی صادر می‌شود.

ذکر این نکته نیز ضروری است که در دعاوی کیفری به محض وقوع جرم، امکان جلب مجرم وجود دارد اما در دعاوی حقوقی بعد از صدور حکم و شروع اجرائیه، شاکی می‌تواند برای جلب درخواست دهد.

مدت اعتبار حکم جلب کیفری

در پرونده‌های کیفری، صدور حکم جلب به معنی مجرم یا متهم بودن فرد نیست بلکه صرفا برای رسیدگی به پرونده یا برای اجرای حکم صادرشده در مرحله اجرا، از این روش استفاده می‌شود.

بنابراین ابتدا شاکی در دادگاه شکایت خود را ثبت می‌کند و به متهم احضاریه دادگاه ارسال می‌شود؛ اگر متهم از حضور اجتناب نماید حکم جلب وی صادر می‌شود.

حکم جلب برای مدت معینی که در برگه آن نوشته شده و طبق ساعت حکم جلب، معتبر است و بعد از آن باید مجدد تمدید شود؛ در غیراینصورت حکم مذکور اعتباری نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین وکیل تهران 

موارد صدور حکم جلب

موارد صدور حکم جلب

البته لازم به ذکر است که به محض پرداخت محکوم‌به و یا ثبت اعسار بعد از حکم جلب یا معرفی مال، دستور جلب رفع و منتفی می‌شود و شخص آزاد خواهد شد.

چند نکته مهم در خصوص حکم جلب

بازداشت موقت

یکی از مهم‌ترین قرارهای تامین کیفری، قرار بازداشت موقت است که برای شخص متهم صادر می‌شود تا از تضییع احتمالی حقوق بزه‌دیده جلوگیری شود. بر طبق قانون آیین دادرسی کیفری در موارد زیر قرار بازداشت موقت قابل صدور است:

در نهایت ذکر این نکته نیز ضروری است که بازداشت موقت در صورتی انجام می‌شود که بیم از بین رفتن ادله جرم، فرار یا مخفی شدن متهم و یا اختلال در نظم عمومی و به خطر افتادن جان دیگران وجود داشته باشد.

جمع‌ بندی

در این مطلب به بررسی مقررات و نکات حقوقی مربوط به حکم جلب پرداختیم. برای دریافت خدمات حقوقی و مشاوره با وکلای مجرب موسسه صلح میزان همین حالا با ما تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)
فیس بوک
توییتر
لینکدین
واتس آپ

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر