مهریه یکی از حقوق قانونی است که در زمان عقد ازدواج از جانب مرد شامل حال زن شده و زوجه به محض درخواست قادر است تا مهریه خود را طلب کند و مرد لازم است تا مهریه همسر را به طور کامل پرداخت نماید. در خصوص مهریه قانون فقهی اسلام حقی را برای زن در نظر گرفته است که پس از عقد ازدواج زن قادر است تا مهریه به او تسلیم نشده باشد از انجام وظایف زناشویی یا همان برقراری رابطه جنسی اجتناب کند.
البته اینکه زنان بتوانند از قانون حق حبس زن استفاده کنند لازم است تا شرایطی داشته باشند و در صورت نداشتن شرایط قانون حق حبس زنان این حق از آنها سلب می شود. اگر در این زمینه نیاز به مشاوره دارید می توانید با بهترین وکیل خانواده در تهران مشاوره کنید.
حق حبس چیست؟
متناسب با قانون 1085 قانون مدنی کشور اگر مهریه مشخص شده در عقد ازدواج حال یا عندالمطالبه باشد زوجه متناسب با قانون حبس زن قادر است تا هر زمان که مهریه خود را کاملاً دریافت نکرده باشد می تواند از انجام وظایف زناشویی خود امتناع کند. البته در این مدت زمانی زوجه از دریافت نفقه محروم نخواهد شد.
لازم به ذکر است زوجه با داشتن شرایطی قادر است از قانون حق حبس زن استفاده کند و در صورت نداشتن شرایط لازم قانون حبس شامل حال او نخواهد شد.
زن در چه صورت می تواند از حق حبس استفاده کند؟
زن برای اینکه بتواند از قانون حق حبس زن استفاده کند باید شرایطی داشته باشد که این شرایط عبارتند از:
مهریه زوجه باید حال یا عندالمطالبه باشد. اگر مهریه عندالاستطاعه بوده و یا در شرایط عقد مشخص شده باشد که زوج تا بازه زمانی معینی مهریه را پرداخت کند مهریه حال نبوده و این شرایط قانون حق حبس زن را از زوجه ساقط می کند.
منظور از مهریه عندالمطالبه مهریه ای است که زن به محض عقد ازدواج میتواند آن را از مرد مطالبه نماید و مرد ملزم به پرداخت آن است. اما در مهریه عندالاستطاعه چون مرد توانایی مالی ندارد لازم است لیست اموال منقول و غیر منقول جهت اجرای حکم دادگاه به اداره ثبت اسناد استعلام گردد.
زوجه از لحظه عقد ازدواج تا زمان دریافت مهریه به انجام وظایف زناشویی خود حتی برای یک بار نیز اقدام نکرده باشد. در صورتیکه زوجه از زوج تمکین خاص به میل خود داشته باشد و با یکدیگر رابطه زناشویی داشته باشند حق حبس زن از زوجه سلب میشود.
زمانی زوجه می تواند از قانون حبس زن استفاده نماید که میزان مهر در عقد ازدواج مشخص شده باشد.
لازم به ذکر است که اگر زوج استطاعت مالی مناسبی نداشته باشد و مطابق قانون طلب اعسار کند و این اعسار از سوی دادگاه و دعاوی حقوقی پذیرفته شود تا زمانیکه به طور کامل مهریه زوجه را حتی به صورت اقساطی پرداخت نکند قانون حق حبس زن شامل حال زوجه خواهد شد.
در این بازه زمانی زوجه از حق نفقه برخوردار خواهد بود و مرد موظف است نفقه زن را به طور کامل پرداخت نماید. اگر زن درخواست حق حبس ارائه نماید مرد می تواند از حق ازدواج مجدد خود استفاده کند.
حق حبس زن با دریافت مهریه ارتباط مستقیم ندارد و زوجه می تواند هر زمان پس از عقد ازدواج از زوج خود مهریه خود را به طور کامل طلب نماید بدون اینکه مشمول قوانین قانون حبس باشد.
مواردی که مانع استفاده زن از حق حبس می شود؟
اگر مهریه زوجه حال و عندالمطالبه نباشد و پس از عقد به تمکین خاص از شوهر پرداخته باشد دیگر از قانون حق حبس زن نمی تواند استفاده کند. همچنین اگر میزان مهریه در عقدنامه مشخص نشده باشد قانون حق حبس زن از وی ساقط می شود.
بنا به وحدت رویه شماره 718 حتی در صورتیکه زن از شوهر تمکین عام کند نیز مشمول قانون حق حبس زن نمی شود. منظور از تمکین خاص رابطه زناشویی و منظور از تمکین عام برای مثال زندگی در یک خانه است. اگر پس از عقد ازدواج طرفین در یک خانه و با یکدیگر زندگی کنند و حتی زن از مرد تمکین خاص نداشته باشد به واسطه زندگی در یک خانه و تمکین عام و مطابق قانون وحدت رویه قانون حق حبس زن از زوجه ساقط می شود.