ثمن معامله چیست؟
در پی انعقاد عقد بیع، فروشنده موظف است که ملک را تحویل دهد و خریدار در مقابل ملزم به پرداخت مبلغ قرارداد است. منظور از ثمن معامله، همان مبلغ قرارداد است که بعد از انعقاد عقد بین خریدار و فروشنده، میان طرفین جابهجا میشود. در ادامه این مطلب، نکات حقوقی و نحوه طرح دعوای ثمن معامله را بررسی خواهیم کرد.
دعوای ثمن معامله
در صورتیکه در معاملات اموال منقول یا غیرمنقول، خریدار به تعهد خود عمل نکند و ثمن معامله را نپردازد، فروشنده میتواند دعوایی را برای طلب ثمن معامله طرح نماید. در مقابل، اگر فروشنده به تعهداتش عمل ننماید نیز، خریدار باید برای استرداد ثمن معامله دادخواست ارائه کند. برای طرح دعوای ثمن معامله باید بین فروشنده و خریدار یک قرارداد صحیح و نافذ در قالب بیع تنظیم و منعقد شده باشد.
لازم به ذکر است که اگر کسی به واسطه استناد به یک بیع فاسد، مالی را قبض کند، در صورت تلف مال یا نقص آن، در برابر عین و منفعت مال ضامن خواهد بود؛ بنابراین باید پیش از ورود ضرر، فورا مال را به صاحبش بازگرداند. همچنین لازم به ذکر است که اگر با اقاله، فسخ یا انفساخ، معامله منحل یا باطل شود، مطالبه ثمن یا استرداد ثمن غیرممکن خواهد بود.
بیشتر بخوانید: وکیل مالیاتی متخصص چه ویژگی هایی دارد؟
نحوه پرداخت ثمن معامله
خریدار باید در مکان و زمان مشخصشده و مورد توافق طرفین، بر طبق شرایط از پیش تعیینشده، به فروشنده یا شخصی که از سوی او وکالت دارد، ثمن معامله را بپردازد. شیوه پرداخت ثمن ممکن است نقدی، موجل یا اقساطی باشد. به طور کلی، معمولا هزینه تسلیم ثمن به عهده خریدار است؛ اما ممکن است عرف یا توافق طرفین به نحو دیگری باشد.
ثبت ثمن معامله در قرارداد و ضمانت اجرای عدم پرداخت ثمن
عدم ذکر مبلغ ثمن معامله در قرارداد، به معنی فسخ یا ابطال آن نیست. با این حال، ثبت ثمن معامله این امکان را به فروشنده میدهد که در صورت نیاز از حق فسخ قرارداد خود استفاده کند. به عبارت دیگر، خیار تاخیر ثمن که یکی از خیارات فسخ است، زمانی قابل استفاده خواهد بود که خریدار در پرداخت ثمن معامله به فروشنده تردید و تاخیر داشته باشد.
در صورت عدم پرداخت ثمن توسط خریدار، فروشنده میتواند برای دریافت خسارت تاخیر تادیه درخواست دهد. لازم به ذکر است که اگر مبلغ مشخصی برای خسارت تاخیر تادیه در قرارداد ذکر شده باشد، دادگاه نمیتواند شخص تاخیرکرده را به مبلغ کمتر یا بیشتر از آنچه که در قرارداد ذکر شده است، محکوم کند.
به عنوان ضمانت اجرا، طرفین قرارداد به طور کلی در صورت عدم پرداخت ثمن، اختیار فسخ معامله را دارند.
بیشتر بخوانید: معرفی وکیل متخصص املاک در تهران
نحوه و شرایط اثبات پرداخت ثمن معامله
اگر در خصوص پرداخت یا عدم پرداخت ثمن معامله اختلافی ایجاد شود، اثبات پرداخت آن به عهده خریدار خواهد بود. اصل بر عدم پرداخت است مگر در صورتیکه خلاف آن ثابت شود. برای مثال ممکن است فروشنده رسید پرداخت یا شهودی داشته باشد که پرداخت نقدی یا بانکی را با آن اثبات نماید.
البته ذکر این نکته نیز ضروری است که اگر فروشنده به دریافت ثمن معامله اقرار کرده اما در واقعیت آن را دریافت نکرده باشد، موظف به اثبات خلاف مندرجات قرارداد خواهد بود و باید عدم دریافت ثمن را به دادگاه ثابت کند.
مدارک لازم برای دادخواست مطالبه ثمن معامله
برای دریافت ثمن معامله و طرح دادخواست به مدارک زیر نیاز است:
- پرداخت هزینه دادرسی دعاوی مالی
- ارائه دادخواست مطالبه ثمن معامله
- مدارک شناسایی مانند شناسنامه و کارت ملی
- قرارداد بیع مکتوبی که میان خریدار و فروشنده منعقد شده است.
- استشهادیه، دلایل و مدارک و یا شهادت شهود
بیشتر بخوانید: مالیات بر ارث سپرده بانکی چقدر است؟
دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست مطالبه ثمن معامله
برای طرح دعوا در خصوص اموال منقول و غیر منقول و مطالبه ثمن معامله، دادگاه محل اقامت خوانده، دادگاه صالح به رسیدگی خواهد بود. به همین منظور خواهان باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی رجوع کند تا پس از تکمیل پرونده و پرداخت هزینه دادرسی، پرونده به دادگاه مذکور ارسال شود.
نقش وکیل در مطالبه ثمن معامله
ثمن معامله در حقیقت همان ارزش بیع است که خریدار به شکل مورد توافق طرفین به فروشنده میپردازد. برای تنظیم دادخواست مطالبه ثمن بهتر است حتما از یک وکیل خبره کمک بگیرید تا از ورود ضررهای مالی جبرانناپذیر جلوگیری کنید.
گاهی اوقات دعاوی مالی با پیچیدگیهای متعددی روبرو میشود که اثبات ادعا را دشوار میسازد، به همین منظور، حضور یک وکیل باتجربه در حوزه دعاوی مالی میتواند به تسهیل و تسریع پرونده کمک کند.
برای دریافت مشاوره حقوقی از وکلای مجرب موسسه حقوقی صلح میزان، همین حالا با ما تماس بگیرید.