برای جلوگیری از اشتباه و یا بروز خطا در پروندهها، معمولا رای صادرشده توسط دادگاه، جهت بازبینی مجدد توسط سایر قضات دوباره مورد رسیدگی قرار میگیرد. این رسیدگی مجدد در صورتی انجام میشود که شخص محکومشده در دادگاه اول، به رای صادرشده اعتراض کند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی شرایط و احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر و مراحل آن بپردازیم.
در چه مواردی احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر وجود دارد؟
به دادگاهی که رسیدگی مجدد را انجام میدهد، دادگاه تجدیدنظر میگویند. رای دادگاه بدوی که در حقیقت همان دادگاه عمومی است، چه در امور کیفری و چه حقوقی، در دادگاه تجدیدنظر مرکز استان بررسی میشود.
همچنین لازم به ذکر است که رای دعوایی که در شورای حل اختلاف صادر شده نیز قابل تجدیدنظر است، اما تجدیدنظر آن نه در دادگاه تجدیدنظر استان، بلکه در دادگاه عمومی انجام میشود. اما شاید بپرسید که احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر چه قدر است؟ برای پاسخ به این سوال باید در ابتدا با آرا قابل تجدیدنظر آشنا شویم:
اگرچه آرا و احکام صادرشده از نظر قانون قطعی هستند؛ با این حال همه احکام و دعاوی مالی و غیرمالی قابل تجدیدنظر هستند. البته احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر به نوع پرونده بستگی دارد و معمولا در صورتی قابل تغییر است که ادله کافی برای تغییر رای دادگاه وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: وکیل مالیاتی چه مشکلاتی را حل خواهد کرد؟
شرایط و احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر
در خصوص تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر، نحوه دفاع بسیار تاثیرگذار است. بنابراین باید بدانیم که استناد به چه ادلهای بهتر است و استدلال دادگاه بدوی از چه نظر دارای ایراد بوده است.
یکی از دلایلی که برای اثبات دعوا میتوان از آن استفاده کرد، شهادت شهود است که در مرحله تجدیدنظر نیز میتوان به آن استناد کرد زیرا ممکن است در مرحله بدوی به هر دلیلی این شهادت شنیده نشده یا مورد توجه قرار نگرفته باشد.
گاهی نیز ممکن است دلیلی برای عدم صلاحیت شهود فراهم شود و طرف بازنده دعوا که به دلیل شهادت شهود شاکی محکوم شده است، با اثبات عدم وجود شرایط قانونی برای شهود مذکور، رای دادگاه را تغییر دهد.
یکی دیگر از روشهایی که ممکن است با آن رای دادگاه را بتوان تغییر داد، ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه در مرحله بدوی است که با اثبات این امر رای احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر افزایش مییابد.
همچنین لازم به ذکر است که در برخی موارد، در مرحله بدوی ممکن است فرد دلایلی ارائه کرده باشد که مورد توجه قاضی قرارنگرفته باشد؛ در اینصورت شخص مذکور میتواند با اثبات این امر، شانس بیشتری برای تغییر رای در مرحله تجدیدنظر داشته باشد.
یکی دیگر از مواردی که احتمال تغییر رای را افزایش میدهد، اثبات عدم صلاحیت دادرس یا قاضی است. برای مثال ممکن است قاضی با یکی از طرفین فامیل بوده و در نتیجه صلاحیت رسیدگی به آن پرونده را نداشته باشد.
جهات تجدیدنظرخواهی
به طور کلی حتما برای مرحله تجدیدنظر به ارائه ادله جدید نیاز نیست و معمولا با ورود پرونده به مرحله تجدیدنظرخواهی، دادگاه پرونده را از جهات مختلف بررسی میکند و اگر موردی وجود داشته باشد، با استناد به آن مساله، رای دادگاه بدوی را رد میکند.
در مجموع بر طبق قانون، جهات درخواست تجدیدنظر به شرح زیر است:
- ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادرکننده رای
- ادعای مخالفت رای با موازین شرعی و قانونی
- ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ارائه شده
- ادعای عدم اعتیار مستندات دادگاه
- ادعای فقدان شرایط قانونی برای شهود
بیشتر بخوانید: قانون جدید ارث دختر و پسر از مادر
مهلت تجدیدنظرخواهی
بر طبق آيین دادرسی مدنی، معمولا برای اعتراض به رای صادرشده، از تاریخ ابلاغ یا انقضای مدت واخواهی ۲۰ روز مهلت در نظر گرفته شده است. البته در صورتیکه شخص معترض در خارج از کشور اقامت داشته باشد، این مدت به ۲ ماه افزایش مییابد.
احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر برای امور کیفری
دعاوی کیفری مانند دعاوی حقوقی قابل اعتراض و تجدیدنظر هستند. در دادگاه تجدیدنظر استان، برای امور کیفری شعبی درنظر گرفته شده است که پروندههای کیفری را مورد بررسی قرار میدهند. برخی از پروندههای تجدیدنظر نیز به خاطر حساسیت و اهمیت بالا، به جای دادگاه تجدیدنظر استان، در دیوان عالی کشور برای تجدیدنظر مورد بررسی قرار میگیرد.
به طور کلی تمام پروندههای کیفری قابل تجدیدنظر هستند مگر در موارد زیر:
- جرائمی که مسلتزم پرداخت دیه است.
- جرائم درجه ۸ که مجازات آن حبس تا ۳ ماه یا شلاق تا ۱۰ ضربه و یا ۱ میلیون تومان جریمه نقدی باشد.
البته این موارد نیز استثنائاتی دارد که با توجه به پرونده تعیین میشود.
برای دریافت مشاوره حقوقی کیفری با وکلای پایه یک دادگستری در موسسه حقوقی صلح میزان تماس حاصل نمایید.
نقش وکیل در افزایش احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر
در این مطلب به بررسی احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر پرداختیم. در دادگاه تجدیدنظر برخلاف دادگاه بدوی، به جای یک قاضی، چند قاضی به پرونده رسیدگی میکنند و مرجع تجدیدنظر نیز، دادگاهی است که در مرکز استان قرار دارد.
علت تعدد قاضی در مرحله تجدیدنظر، کاهش خطا و اشتباهات است و احتمال تغییر رای نیز به جهات تجدیدنظر و لایحه دفاعی فرد بستگی دارد. بنابراین در این مرحله دریافت کمک از یک وکیل خبره بسیار مهم و ضروری است؛ زیرا وکیل با علم و تجربه خود به تسهیل و تسریع روند پرونده کمک کرده و از ورود خسارت مادی یا معنوی جبرانناپذیر جلوگیری مینماید.
گروه وکلای صلح میزان با داشتن بهترین وکیل تهران در تمامی زمینه های حقوقی و کیفری، خواهان بهترین نتیجه برای شماست.