شرایط و مراحل استراد جهیزیه

استرداد جهیزیه
فهرست مطالب

جهیزیه دادن یکی از رسوم قدیمی در میان ایرانیان است، به همین دلیل در ابتدای ازدواج خانواده ها با هدف کمک به زوجین وسایل ضروری را خریداری می نمایند. به طور کلی جهیزیه را می توان شامل ملزوماتی دانست که خانم به همراه خود به خانه همسر می برد. معمولا در زمان عقد لیستی از لوازم خریداری شده در عقدنامه ذکر خواهد شد که شامل مدل و قیمت اقلام خریداری شده است. در ادامه با مفهوم استرداد جهیزیه و بررسی شرایط و مراحل آن در خدمت شما هستیم، با ما همراه باشید.

استرداد جهیزیه چیست؟

همانطور که عنوان شد، حین عقد سیاهه یا لیستی از لوازم خریداری شده برای خانم در عقدنامه به عنوان جهیزیه ذکر خواهد شد و بیانگر این است که اقلام مذکور توسط زن به خانه شوهر آورده شده است. استرداد جهیزیه مفهومیست که در زمان جدایی و طلاق مورد بحث قرار می گیرد، زمانی که زن برای بردن جهیزیه خود پس از طلاق به دادگاه مراجعه می کند و بر اساس لیست امضا شده می تواند برای دریافت لوازم خود اقدام نماید.

لازم به ذکر است که چنانچه مرد در زمان طلاق ثابت کند که جهیزیه توسط او خریداری شده و سندی دال بر خلاف ادعای وی در دست نباشد، خانم به هیچ عنوان قادر به مسترد کردن جهیزیه نیست. از مهم ترین نکات در رابطه با مفهوم استرداد جهیزیه، تعویض لوازم در زمان زندگی مشترک است. چنان چه در طول زندگی مرد یا زن اقدام به تعویض و جایگزینی یکی از لوازم جهیزیه کنند، حین طلاق لوازم جایگزین شده قابل استرداد نیست و زوجه نمی تواند ادعایی دال بر مالکیت آن داشته باشد.

یکی از مواردی که در لیست جهیزیه ذکر می شود، طلای عروس است که گاها شاهد حضور نام آن به همراه میزان گرم طلا است. لازم به ذکر است که طلا تحت هیچ شرایطی جزو جهیزیه زن محسوب نمی شود و در زمان استرداد جهیزیه نمی توان ادعایی برای برگرداندن آن داشت اما نکته مهم تر این است که در تمامی شرایط طلا متعلق به زوجه است و زوج نمی تواند ادعایی دال بر مالکیت طلا داشته باشد.

بیشتر بخوانید : وکیل طلاق توافقی چه وظایفی دارد؟

آیا استرداد جهیزیه هزینه خاصی را در پی دارد؟

با توجه به این که جهیزیه زن به عنوان یک امانت در منزل مرد قرار دارد، پس لازم است در صورت درخواست زوجه، بدون کم و کاست تحویل داده شود. در ادامه لازم به ذکر است که بر اساس تعرفه تعیین شده دستگاه قضایی، چنان چه میزان ارزش اموال و جهیزیه بر اساس نرخ روز مشخص شده باشد، میزان هزینه استرداد جهیزیه تقریبا سه و نیم درصد از کل ارزش تعیین شده است.

هزینه استرداد جهیزیه

چه مدت زمان برای دریافت جهیزیه زمان لازم است؟

در صورت عدم وجود موارد مذکور می توان گفت که استرداد جهیزیه روند بسیار سهل و سریعی دارد، زوجه پس از مراجعه به دادگاه و تسلیم لیست جهیزیه و صرف هزینه اندکی تاییدیه استرداد را دریافت و در مدت کمتر از یک یا دو ماه می تواند وسایل خود را پس بگیرد. البته این نحوه گرفتن جهیزیه بر اساس شروط خاصی، متفاوت است.

چنانچه طلاق به صورت توافقی صورت پذیرد، این امر بدون هیچ گونه بحث و در مدت زمان کمتر از یک ماه امکان پذیر است. اگر درخواست طلاق از سمت زوجه باشد لازم است که سیاهه جهیزیه را به صورت کم و کاست به دادگاه تسلیم نماید و پس از بررسی های لازم، اجازه باز پس گیری لوازم خود را دریافت نماید، البته در این مورد با توجه به روند نوبت دادگاه ممکن است کمی بیشتر از یک ماه به طول بیانجامد.

در مورد آخر که امر طلاق به خواست زوج باشد، لازم است که تمامی جهیزیه زوجه به صورت کامل و سالم به وی تحویل داده شود و این وظیفه از طرف دادگاه به زوج داده می شود.

زوجه برای استرداد جهیزیه چه اقداماتی انجام دهد؟

با توجه به این که بازپس گیری جهیزیه نیاز به اجازه دادگاه دارد، پس بازم است زوجه در خواست خود را در قالب اظهارنامه به دادگاه تسلیم نماید. در این اظهار نامه باید نام لوازمی که هنوز موجود هستنند و زن مالکیت آن ها را به عهده دارد، ذکر شود. گاهی ممکن است که استرداد جهیزیه با مشکلات خاصی از سوی زوج مواجهه شود که در این صورت پیشنهاد می شود در ابتدای امر با یک وکیل خانواده مورد را در میان گذاشت.

آیا امکان اعتراض به حکم استرداد جهیزیه وجود دارد؟

همانطور که عنوان شد لوازم جایگزین یا تعویض شده نمی تواند در میان لیست و سیاهه زوجه جای بگیرد و چنانچه وی نام اقلام مذکور را در سیاهه جهیزیه ذکر نماید، زوج می تواند به حکم استرداد اعتراض و درخواست بررسی و پیگیری را داشته باشد. در این صورت دادگاه پس از بررسی لیست درستی از جهیزیه را بر اساس مستندات و شواهد موجود تهیه و مجدد حکم به استرداد جهیزیه می دهد.
قابل گفتن است که زوج می تواند پس صدور حکم تا مدت 20 روز، به حکم صادره معترض شود و درخواست بازبینی داشته باشد که این روند می تواند کمی عمل استرداد جهیزیه را طولانی تر کرد. بهتر است بدانید که داشتن یک مشاوره حقوقی خانواده می تواند روند امورات را تا حد زیادی سرعت ببخشد.

5/5 - (1 امتیاز)
5/5 - (1 امتیاز)
فیس بوک
توییتر
لینکدین
واتس آپ

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

ارسال نظر