بسیاری از افراد جامعه میزان ارث بردن فرزندان از مادر را نمیدانند و ممکن است سؤال بسیاری از آنها باشد. بهطورکلی در قانون فقه اسلامی ایران سهمالارث پسر ۲ برابر دختر است و ارث چه از طرف مادر و چه از طرف پدر باشد، تفاوتی ایجاد نمیکند، اما سؤالی که فکر بسیاری از افراد را مشغول ساخته، درباره قانون جدید ارث مادر به فرزندان است که در این مقاله قصد داریم نکات حقوقی قانون ارث مادر به فرزند را برای شما عزیزان توضیح دهیم.
نحوه تقسیم ارث مادر بین فرزند
قانون جدید ارث مادر به فرزند در ماده قانون ۹۰۷ مدنی بیان شده است. چنانچه مادری فوت کرده، پدر و مادر او نیز فوت کرده باشند و یک یا چند فرزند داشته باشد، ترکه او به شکل زیر تقسیم بندی میشود که عبارتاند از:
- چنانچه مادر فقط یک فرزند داشته باشد، چه پسر باشد و چه دختر باشد، تمام ماترک مادر به فرزند میرسد.
- اگر اولاد متعددی داشته باشد و همه یا پسر باشند یا همه دختر باشند، ماترک مادر باید بین آنها به شکل مساوی تقسیم شود.
- اگر اولاد متعددی داشته باشد که بعضی از آنها پسر و برخی دختر باشند، باید قانون دو برابر ارث بردن پسر از دختر در آن رعایت شود.
تقسیم بندی ارث طلای مادر بین فرزندان
ممکن است هر متوفی چه مرد و چه زن اموالی که مقداری از آن طلا باشد، نیز داشته باشد. همانطور که طلا یک کالای کاملاً زینتی است و معمولاً متوفی زن آن را دارد، مردم عادی بر این باور هستند که سهمالارث طلا برای دختران متوفی بوده و پسران نمیتوانند وارث آن باشند. اما طبق وراثت طلا هیچگونه قانونی بر این باور نیست که مردها منع دریافت ارث طلا داشته باشند. طبق قانون ارث هرگونه اموالی که بتوان آن را به شکل قانونی و بر اساس طبقات ارث تقسیم بندی کرد، میتواند بین زن و مرد تقسیم شود. ارث مادر به فرزندش اگر طلا باشد، مانند دیگر ترکهها، طبق تقسیم بندی سهگانه، بین وارثانی که در قید حیات هستند، تقسیم بندی خواهد شد.
نکته:
اگر طلایی که در اختیار زن قرار گرفته است، همسرش به او هدیه داده است و مورد وصیت قرار بگیرد، یکسوم منفعت طلا به وراث او تقسیم میشود و اگر طلا نیز مورد امانت واقع شود و وصیتی درباره آن ایجاد شود، دیگر وصیت مورد قبول نبوده و مانند دیگر اموال متوفی بین وراث تقسیم بندی میشود.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل خانواده در تهران کیست؟
قانون جدید ارث از مادر
قانون جدید ارث مادر به فرزندان را همانطور که در قسمت های قبلی برای شما عزیزان توضیح دادیم، بدین گونه مطرحشده است که:
پسر دو سهم و دختر یک سهم از ماترک مادر را میتواند به ارث ببرد. تمامی فقههای قدیمی و جدید شیعی این فتوا را تا به امروز تأیید کردهاند. اگر در تقسیم بندی، مرحله اول وارثی نداشته باشد، ارث بین وراث مرحله دوم مانند خواهر و برادر تقسیم بندی میشود.
تقسیم ارث زن بدون فرزند چگونه است؟
اگر زن فوت کند و فرزندی در دنیا نداشته باشد، یک دوم اموال او متعلق به همسر است و مابقی ارث و اموال عام بین بقیه وراث در طبقات سهگانه تقسیم میشود. اگر زن فوت کرده و دارای فرزند باشد و همسر نیز در قید حیات باشد، یکچهارم از اموال به شوهر و مابقی بین اولاد او تقسیم میشود.
نکته:
اگر زنی فوت کند و جز همسر خود وارثی نداشته باشد، تمامی ارث به شوهر او میرسد و اگر مرد فوت کند و جز زنش وارثی نداشته باشد تنها یکچهارم از اموال او به زن خواهد رسید و مابقی سهم حاکم شهر خواهد شد.
بیشتر بخوانید : وکیل طلاق توافقی چه کمکی به شما خواهد کرد؟
قوانین کلی برای سهم الارث فرزندان
طبق ماده ۹۰۷ قانون مدنی در زمانی که میت، پدر و مادر نداشته باشد و صاحب چند فرزند باشد، تمام ارث به فرزند او خواهد رسید. البته در صورت زنده بودن همسر متوفی، باید ابتدا یکهشتم از اموال او کنار گذاشته شود و مابقی بین وراث تقسیم بندی شود.
در صورت زنده بودن والدین، سهم هر کدام از آنها تا یک ششم از اموال متوفی است و درصورتی که پدر و مادر میت زنده باشند و متوفی تنها یک دختر داشته باشد، طبق ماده ۹۰۸ قانون مدنی، سهم دختر یک سوم و سهم والدین یک ششم از اموال است و بقیه ماترک متوفی در بین وراث آنها درصورت وجود پسران تقسیم می شود. حالا اگر متوفی چند دختر به همراه پدر و مادر داشته باشد، سهم دختران مطابق ماده ۹۰۹ مدنی دو سوم اموال است که این دو سوم میان آنها به شکل کاملاً مساوی تقسیم بندی میشود.
نکته: تا زمانی که متوفی فرزند داشته باشد، نوههای او از اموال ارث نمیبرند. ولی در صورت نبود فرزند، نوهها میتواند جانشین فرزند شده و در طبقه اول حساب شوند.
سخن پایانی
ارث مادر به فرزندان در قانون ایران کاملاً واضح و روشن بیان شده است. این تقسیم بندی ارث مانند دیگر ماترک متوفی مرد با همان قانون ارث بین وراث تقسیم بندی میشود. ارث مادر به فرزندان میتواند طلا یا هر مالی که قابلیت تقسیم قانونی را دارد، باشد. اگر ارث مادر برای فرزند طلا باشد بین فرزندان پسر و دختر او به شکل دو سهم و یک سهم تقسیم بندی میشود. اگر همسر او نیز زنده باشد، حدوداً یک دوم از اموال زن به شوهر میرسد. اگر زن دارای فرزند باشد و همسر او نیز زنده باشد، حدوداً یک چهارم از ارث زن برای شوهر او کنار گذشته شده و مابقی بین وراث و فرزندان تقسیم بندی میشود. اگر پدر و مادر متوفی زن زنده باشند حدوداً یک ششم تا یک چهارم از اموال برای آنها به ارث گذاشته میشود.
چنانچه سوالی در رابطه با تقسیم ارث دارید می توانید از وکیل ارث در موسسه حقوقی طرح صلح میزان کمک بگیرید.